Medezeggenschapsraad (MR)
Wat is een medezegenschapsraad ?
Elk schoolbestuur is op grond van de Wet Medezeggenschap Scholen verplicht een MR in te stellen. De MR bestaat bij het basisonderwijs uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van personeel en ouders, ofwel: een personeels- en een oudergeleding.
De MR komt 6 keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze vergaderingen is ook de directie voor een deel aanwezig. Naast de hieronder genoemde belangrijke schoolzaken worden iedere vergadering ook actuele onderwerpen op de agenda geplaatst. De vergaderingen vinden op school plaats en zijn openbaar. Mocht u interesse hebben in onze agenda, dan kunt u deze altijd opvragen bij onze secretaris.
Onze vergaderdatums voor 2019-2020
Datum | |
3 februari 2020 | Groeneweg |
31 maart 2020 | Groeneweg |
27 mei 2020 | Groeneweg |
2 juli 2020 (reserve) | Groeneweg |
Taken van de MR
De eindverantwoordelijkheid voor de gang van zaken op de school ligt bij het bevoegd gezag (het algemeen bestuur Laurentius Stichting). De WMS regelt dat de MR meedenkt met het bestuur, zijn besluiten toetst en medeverantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van de leerlingen en het team. Ook het mede bewaken van de kwaliteit van het onderwijs behoort tot de taken van de MR . De MR functioneert dus op het niveau van het schoolbestuur, ofwel: is zijn gesprekspartner. De medezeggenschapsraad overlegt met de directie over belangrijke schoolzaken, zoals de de huisvesting en buitenruimten, de identiteit, onderwijskundige uitgangspunten, het formatieplan, de schoolgids, het schoolplan, buitenschoolse opvang, voorzieningen voor leerlingen, ouderparticipatie, veiligheid, gezondheid en welzijn.
Bevoegdheden van de MR
De medezeggenschapsraad heeft twee soorten rechten: instemmingsrecht en adviesrecht.
Instemmingsrecht
De MR heeft instemmingsrecht over die zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn. Een aantal voorbeelden zijn hiervoor al genoemd. De zaken, waarover de MR instemmingsrecht heeft, zijn vastgelegd in de wet en in het reglement. Bijvoorbeeld: het schoolplan, de schoolgids en het schoolreglement.
Adviesrecht
De directie moet in een aantal gevallen advies vragen over de plannen met de school. Bijvoorbeeld over fusieplannen, het aanstellings- en ontslagbeleid van het personeel, onderwijskundige projecten en verbouwingen en onderhoud.
Voor het bekijken van het MR reglement en medezeggenschapsstatuut, klik hier
Wilt u contact met ons?
Spreek dan een van ons aan. Dat kan iemand van het personeel zijn, maar ook een van de ouders.
Wij staan u graag te woord. We zijn ook per mail bereikbaar op: mr@rkbswillibrord.nl